Voordat je je partner confronteert met zijn/haar vreemdgaan, denk dan eerst goed na over wat je van je partner wilt.
Begin niet direct te praten over het vreemdgaan, om vervolgens gelijk in tranen uit te barsten en het daarna goed te maken.
Neem liever de tijd om een strijdplan op te stellen zodat je partner weet wat jij van hem/haar verwacht als hij/zij de relatie voort wil zetten. Dit zou niet als een straf aan moeten voelen, maar eerder als een plan om samen verder te kunnen.
-
Laat je partner weten wat hij/zij voor jou moet doen om de relatie voort te kunnen zetten. Jullie kunnen bijvoorbeeld samen of afzonderlijk in therapie gaan, concrete stappen ondernemen om opnieuw te leren genieten van dingen die jullie vroeger samen deden, tijd vrijmaken om elke avond met elkaar te communiceren of in aparte slaapkamers slapen totdat jij je weer op je gemak voelt om een ruimte te delen.
- Als je overweegt om een echtscheiding aan te vragen dan is het verstandig om zo snel mogelijk een advocaat in de arm te nemen. Hoe eerder je dit doet, hoe beter jouw onderhandelingspositie zal zijn.
Geef het tijd
Zelfs als je er klaar voor denkt te zijn om het je partner te vergeven of het normale leven weer te kunnen hervatten, dien je te beseffen dat het lang kan duren voordat je het vertrouwen in en het liefdevolle gevoel voor je partner weer terugkrijgt.
Zelfs als jullie allebei vastberaden zijn om de relatie te herstellen, kan het lang duren voordat alles weer 'normaal' aanvoelt. Ook zul je niet van de een op de andere dag weer dezelfde genegenheid voor je partner voelen als voorheen.
Dit is volkomen normaal. Als je de boel probeert te overhaasten, zou dat roet in het eten kunnen gooien.
Je zult je partner niet van de een op de andere dag kunnen vergeven en je zult ook niet gelijk weer het gevoel krijgen dat alles weer goed is.
Het kan maanden, zelfs jaren duren voordat het vertrouwen in elkaar volledig hersteld is. Je zult het ook rustig aan moeten doen. Het kan een hele poos duren voordat jij je weer op je gemak voelt om in hetzelfde bed te slapen als je partner, om weer samen uit eten te gaan of te genieten van de dingen die jullie vroeger graag samen deden. Wees daarop voorbereid.
Lucht je hart
Laat je partner weten wat je voelt. Vertel hem over de woede, het leed, het verraad en de pijn die hij/zij je aangedaan heeft. Bouw geen muren om je heen en doe niet net alsof dit een sinecure was; laat hem/haar echt zien hoeveel pijn hij/zij je aangedaan heeft en leg uit hoe jij je voelt.
Als je niet eerlijk en open bent over wat je doormaakt dan zullen jullie wellicht nooit in staat zijn om echt samen vooruit te gaan. Hoewel je je misschien verlegen voelt of bang bent om je ware gevoelens te onthullen, is het van essentieel belang dat je dit doet.
-
Als je zenuwachtig bent om je partner onder ogen te komen of niet alles kunt zeggen wat je wilt zeggen,
dan kun je alles wat je wilt zeggen opschrijven op een briefje. Op die manier zul je je niet van je stuk laten brengen en zul je geen belangrijke punten overslaan.
-
Als je te emotioneel bent om een gesprek te voeren over wat er gebeurd is, dan kun je een paar dagen
(of langer) wachten totdat jij je voldoende op je gemak voelt om er openhartig over te spreken. Het zou natuurlijk kunnen dat het gesprek nooit helemaal prettig aanvoelt, maar je mag gerust de tijd nemen om je te herpakken. Dat gezegd hebbende, je wilt dit gesprek waarschijnlijk niet te lang uitstellen.
Stel vragen waar je antwoord op wilt
Het zou kunnen dat je wat opheldering wilt over wat je vreemdgaande partner gedaan heeft. Als je erachter wilt komen hoe dit precies gebeurd is dan kun je je partner vragen stellen over wanneer het gebeurd is,
hoe vaak het gebeurd is, hoe het begonnen is of zelfs wat je echtgenoot voor die andere persoon voelt.
Als je echter wilt dat de relatie kans van slagen houdt dan is het waarschijnlijk beter om niet naar details te vragen die je maar beter niet kunt weten. Stel vragen waarvan jij denkt dat ze je zullen helpen een beter idee te krijgen van waar de relatie op dit moment staat.
Probeer echter te voorkomen dat je vragen stelt die alleen bedoeld zijn om je nieuwsgierigheid te bevredigen; de antwoorden op die vragen zouden namelijk te pijnlijk kunnen zijn.
Laat je testen
Het klinkt misschien gênant, maar als je erachter bent gekomen dat je partner vreemdgegaan is, dien je je gelijk te laten testen op seksueel overdraagbare aandoeningen en je partner ook. Je weet nooit welke ziektes de derde partij zou kunnen hebben en je weet dan ook niet of die op jou overgedragen zijn.
Hoewel je echtgenoot misschien kan zeggen dat een soa-test niet nodig is, dien je er absoluut zeker van te moeten zijn dat jullie allebei geen soa’s hebben. Dit proces zal je echtgenoot ook helpen de ernst van zijn/haar handelingen in te zien.
Als je echtgenoot het bed tegelijkertijd met jou en met iemand anders gedeeld heeft dan ben je aan het risico op een soa blootgesteld en het is ontzettend belangrijk om dat te erkennen.
Luister naar je partner
Het is belangrijk om ook te luisteren naar wat je partner te zeggen heeft ook als jij je gekwetst, overweldigd, verraden, boos en welke andere negatieve emotie dan ook voelt.
Het lijkt misschien alsof naar hem/haar luisteren wel het allerlaatste is dat je zou willen, maar als je duidelijkheid wilt krijgen en de relatie wilt herstellen dan zul je ook zijn/haar kant van het verhaal aan moeten horen.
Wie weet vertelt je partner wel over nieuwe gevoelens of frustraties waar jij helemaal geen weet van had.
Het is niet eerlijk om te denken dat hij/zij het niet verdient om zijn/haar kant van het verhaal te vertellen of dat hij/zij überhaupt geen recht heeft op gevoelens in deze zaak.
Hoewel je er misschien nog niet klaar voor bent om zijn/haar gevoelens te confronteren, dien je hem/haar zich op een gegeven moment te laten uiten als je de relatie wilt proberen te herstellen in ieder geval.
Verbeter de communicatie
Zodra jij en je partner over het vreemdgaan praten, kun je eraan gaan werken om de communicatie tussen jullie te verbeteren. Zorg ervoor dat jullie eerlijk en open zijn tegenover elkaar, dat jullie regelmatig met elkaar in gesprek gaan en dat je zo passief-agressiviteit zo veel mogelijk probeert te voorkomen.
Ook al lijkt dit misschien onmogelijk na wat je partner je heeft aangedaan, is wederzijdse communicatie ontzettend belangrijk als je wilt dat alles beter wordt.
-
Als je er eenmaal klaar voor bent, dien je er een punt van te maken om elke dag met elkaar in gesprek te gaan. Leg alle mogelijke afleidingen aan de kant en praat over hoe het met de relatie gesteld is. Als je dit vermoeiend vindt en het gevoel hebt alleen oude koeien uit de sloot te halen, dan dien je eraan te werken om meer over het heden en de toekomst te praten dan over het verleden.
-
Het is belangrijk dat jij en je partner regelmatig van jullie laten horen, zodat jullie allebei weten hoe de ander zich voelt. Het is nu tijd om alert te zijn en je te focussen op de relatie. Als de communicatie niet goed is,
zal het ontzettend moeilijk worden om vooruitgang te boeken.
-
Leer je gevoelens met 'ik-zinnen' te uiten. Zeg bijvoorbeeld: 'Ik voel me verdrietig als jij me niet begroet als je thuiskomt van je werk' in plaats van 'jij-zinnen' als: 'Jij geeft me nooit aandacht als je van je werk thuiskomt'; 'jij-zinnen' komen een stuk meer beschuldigend over.
Besluit of je de relatie wilt herstellen of niet
Als jullie over het vreemdgaan beginnen te praten, dan heb je een belangrijke beslissing te maken.
Denk je dat je je partner uiteindelijk kunt vergeven en dat jullie weer een gezonde relatie kunnen hebben?
Of denk je dat die kans verkeken is?
Het is belangrijk om eerlijk te zijn tegen jezelf en na te denken of de relatie de moeite waard is om te redden of niet. Het belangrijkste is dat je de tijd en ruimte neemt die je nodig hebt om echt op de situatie te kunnen reflecteren; voorkom dat je overhaaste beslissingen maakt.
Pas als je met je partner gepraat hebt, je gevoelens geuit hebt, je zijn/haar kant van het verhaal aangehoord hebt en je de tijd hebt genomen om te reflecteren op je gevoelens, kun je gaan beslissen of je de relatie al dan niet wilt proberen te herstellen.
Kies je ervoor om de relatie te herstellen? Weet dan dat je daar veel inspanning voor zult moeten leveren.
Als je weet dat het wat jou betreft over en uit is, dan is het nu tijd om een echtscheiding in gang te zetten.
Neem een advocaat in de arm en laat je adviseren over de te zetten stappen.