Het is mei, het tuinseizoen is in volle gang.
De tuincentra bieden nu volop keuze. Iedereen wil aan de slag om zijn tuin weer mooi en kleurrijk te maken.
Moederdag - de tweede zondag in mei - is een uitge-lezen gelegenheid om een mooie tuinplant cadeau te doen.
Ga op zoek naar een plant met een speciale geur, kleur of naam. Wist je dat er een Rhododendron bestaat met de naam ‘Mothersday’?
Het kan nog vriezen
Van 11 tot en met 14 mei is het IJsheiligen en dan kan het ’s nachts nog vriezen. De kans is groot dat je kuipplanten dat niet overleven. Plant ze dus na die periode, als de kans op nachtvorst is geweken.
Overgebleven kuipplanten van vorig jaar? Die mogen nu ook weer naar buiten. Zet ze niet meteen de hele dag in de volle zon, maar laat ze eerst even wennen aan de warmte en het licht.
Mooie plaatjes maken
Planten in potten zijn ideaal om je tuin of balkon mee te verfraaien. Je kunt voor eenheid zorgen door bijvoorbeeld voor een bepaald kleurthema te kiezen of juist voor een bepaalde plantensoort in verschillende kleuren.
Je kunt ook mooie combinaties maken door bloeiende planten te mixen met opvallende bladplanten. Denk ook aan de hanging baskets en hangbakken om saaie muren of verloren hoekjes op te vrolijken.
De to do's
Snoeien
Uitgebloeide, vroeg bloeiende, heesters mogen nu gesnoeid worden. Snoei bij soorten als Forsythia, Ribes en Spiraea ieder jaar enkele oude takken weg. Zo verjong je de struiken en blijven ze ieder voorjaar schitterend bloeien.
Uitgebloeide bloemen
Knip de bruine, uitgebloeide bloemtrossen van de sering af. Dan bloeit hij volgend jaar nog mooier.
Winterheide kan ook gesnoeid worden.
Hagen knippen
Het is nu tijd om hagen te knippen, zodat te sterke doorgroei wordt voorkomen. Je loopt dan ook niet het gevaar dat je te diep knipt, wat bijvoorbeeld bij coniferen funest is. Snoei geen hagen als daar vogels in nestelen.
Hagen voeden
Geef hagen mest bij de wortels om te voorkomen dat die elders op zoek gaan naar voeding en het bij je andere planten weghalen. Gebruik bij voorkeur speciale mest voor haagplanten.
Groenblijvende heesters en coniferen planten
Tot half mei kun je nog wintergroene planten in de grond zetten. Deze worden vaak met kluit in een gaaslap geleverd.
Planten, scheuren en vervangen
Als er in bepaalde vaste planten nu nog geen leven zit, hebben ze de winter niet doorstaan. Vervang ze door nieuwe te planten en verbeter de grond ter plekke met mest en compost. Rooi planten die weinig leven meer hebben op, steek of scheur de jonge randen eraf, plant die opnieuw in.
Hoog uitgroeiende vaste planten hebben nu extra steun nodig. Bind geen bossen stengels samen aan bamboe-stokken, houd rekening met de vorm van de plant.
Je kunt nu ook tropische bloeiers, zoals Canna, buiten planten. Je kunt nog tot half mei zomerbloemen zaaien.
Zaaien
Zonnebloemen kun je nu zaaien. Het is makkelijk en ook leuk voor kinderen, die mooie grote gele bloemen.
Het gras groeit nu weer hard, dus je zult extra vaak moeten maaien. Vergeet daarbij de voeding van het gras niet, want wat je afmaait en afvoert, is een potentiële energievoorraad voor de grasplanten.
Mest kan ook het onkruid in het gras harder laten groeien, dus daar zul je ook iets aan moeten doen.
Blijf onkruid bestrijden!
Klimplanten leiden en aanbinden
Leid nieuwe scheuten naar waar je ze hebben wilt. In veel gevallen is insteken tussen al aanwezige ranken een perfecte manier, maar je zult soms ook moeten snoeien om ze in toom te houden en regelmatig nieuw moeten aanbinden.
Kruiden
Plant kruiden zo zonnig en beschut mogelijk. De meeste keukenkruiden groeien ook prima in potten en bakken.
Sproeien
Zeker jonge planten moet je regelmatig water geven. Het liefst regenwater dat de juiste temperatuur heeft. Water opvangen in een regenton is ideaal en goedkoop. Echt sproeien gebeurt met leidingwater, maar spuit nooit met een harde straal direct op de planten.