Wat doe jij aan de tuin? (2)

Het liefst lig je natuurlijk op een lekker bed te zonnen in deze tijd van het jaar, maar je wilt dan niet tegen een verwilderde tuin aankijken.

Je zult hem moeten onderhouden om een fraai uitzicht te hebben.

Onderstaand geven we een opsomming van de klusjes die daarvoor gedaan moeten worden.

 

De moestuin

  • Oogst de plukrijpe groenten zoals de vroege erwten, sla en radijzen.
  • Geef bij droog weer regelmatig water.
  • Uitdunnen van de op rijen uitgezaaide groenten.
  • Schoffelen.
  • Beschermen van de jonge koolgewassen tegen de vogels.
  • Vliesdoek kan nuttig zijn om de wortelvliegen weg te houden van onze wortelen. Vliesdoek beschermt het gewas niet alleen tegen insecten, maar bewijst ook zijn nut tegen koude, stuifzand, storm en slagregens.

De fruittuin

  • Aardbeien oogsten en onkruid en uitlopers verwijderen. Pluk ze met het kroontje, de vruchten blijven langer goed en het voorkomt schimmel op de planten.
  • Perziken, nectarines en pruimen kunnen gesnoeid worden. Doe rond de dikste perzikvruchten een papieren broodzak en het tere velletje zal vrij blijven van vlekken.
  • Wacht met het uitdunnen van de appel- en perenboom tot na juni. Controleer de appelboom wekelijks op meeldauw.
  • Druiven kunnen gesnoeid worden.

Bloembollen

  • De bloei van de tulpen, hyacinten, lelies, blauwe druifjes en krokussen is verstreken en de bladeren mogen dan ook worden afgesneden. Wanneer je te snel na de bloei de bladeren zou verwijderen, dan bloeien de bollen het volgende jaar veel minder tot niet. Bloembollen kunnen wanneer het blad is afgestorven ook worden opgegraven, gedroogd en bewaard.
  • Zomerbloeiende bollen en knollen, zoals de bekende dahlia, begonia en gladiolen, kunnen nog steeds de grond in, maar wacht daar niet te lang mee.

De vijver

Probeer deze maand van de vijver te genieten en laat de beplanting zoveel mogelijk met rust.

Eendenkroos vormt in veel vijvers een vervelend probleem. Het is een klein drijfplantje, en wordt daardoor soms tot een plaag die andere waterplanten verstikt. De kroos is makkelijk te verwijderen met een schepnet.

Algen en wieren zijn een goede indicator voor de waterkwaliteit. Te veel algen in de vijver wijst op te voedselrijk water. 
Overdag produceren ze zuurstof, maar 's nachts zullen de algen zoveel zuurstof uit het water opnemen dat andere organismen niet kunnen overleven. Algen verwijderen lukt makkelijk met een stok waar je ze omheen draait.

Het is een goede tijd om nieuwe vissen in de vijver te zetten. Als je ze koopt en meekrijgt in een plastic zak, haal ze daar dan zo snel mogelijk uit, want de zak bevat maar een beperkte hoeveelheid zuurstof. Laat ze voorzichtig in het water glijden.
Het water is al een stukje opgewarmd en de vissen zullen zich snel aanpassen aan de temperatuur.

Bij warm weer zal er heel wat water uit de vijver verdampen en is het nodig de vijver regelmatig bij te vullen.

Nu is het weer tijd om op je ligbedje te ploffen en lekker uit te rusten na je geploeter!

 

FemNa40