Acne versus voeding

Volwassenen kunnen ook last van acne hebben.

Door hormonale veranderingen kunnen puistjes ontstaan.

Dit zie je dus niet alleen bij pubers, maar ook bij ouderen. 

 

 

Soms ontstaat er een pukkeltje in het gezicht of een flinke knobbel (talgcyste) op de rug. Er zijn helaas ook volwassen die, net als pubers, helemaal onder zitten. Hier zit natuurlijk een oorzaak achter (vaak een voedselallergie, verkeerde keuze van voeding of een orgaan kwestie).

Kijken we naar de reguliere geneeskunde dan zal voeding nooit als boosdoener aangewezen worden en wordt vaak aan vrouwen de 'pil' voorgeschreven. Daarnaast worden hormoonzalven of andere chemische producten voorgeschreven.

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat voeding ermee te maken heeft, maar er is ook geen bewijs dat het niet zo is. Hoe kan het dan zo zijn dat mensen na het eten van bepaalde producten wel degelijk verergering van hun acne zien? Voedingstesten? Toeval?

Nee, toeval is dat zeker niet. In mijn praktijk krijg ik veel mensen met huidklachten waaronder ook acne. Het is wonderlijk om te zien hoe mensen met een ander voedingsplan opeens van hun huidklachten af zijn. Eindelijk, na jarenlange zoektochten en vele middelen.

Zelf ben ik schoonheidsspecialiste geweest voor ik auto- kinesiologisch voedingstherapeut werd. Tot mijn grote verbazing heb ik in mijn 4-jarige dagopleiding tot schoonheidsspecialiste bij geen enkele huidklacht iets geleerd over voeding. Achteraf vind ik dit belachelijk want ik weet nu juist hoeveel invloed voeding heeft. 

Schoonheidsspecialistes werken met allerlei producten die zeker belangrijk zijn. Er zijn wel steeds meer salons die met supplementen werken, zoals Lavie Sage of wel degelijk voedingsadviezen geven, zeker na het uitkomen van mijn boek. 

Eigenlijk komen bijna alle huidklachten en zo ook acne, van binnenuit. Naar mijn mening moet je de oorzaak aanpakken en niet symptoom bestrijdend werken.

Wat is acne?

Simpel gezegd is acne een ontsteking van de talgklier en komt het meest voor op gezicht, borst en rug. Wat we ook vaak zien zijn zwarte puntjes op de huid; dit noemen we mee-eters of comedonen. Deze kun je het beste weghalen want ze worden snel getriggerd en kunnen dan veranderen in een puistje, want in talg zitten bacteriën.

Doe dat wel schoon en voorzichtig en beter nog, laat het door een schoonheidsspecialiste doen. Dat de mee-eter zwart is, heeft niets met vuil te maken. Het is een oxidatieproces van zuurstof op talg. Je hebt ook talgcysten. Dit zijn zakjes gevuld met talg onder de huid. De huid wordt dik en pijnlijk en als je erop drukt komt er niets uit. Dit heeft allemaal een oorzaak en die moeten we in ons lichaam zoeken (uitzonderingen natuurlijk daargelaten).

Oorzaak van acne

De oorzaak van acne is heel divers en de huid kan door verschillende oorzaken worden getriggerd.
Hormonale oorzaken zijn absoluut hele grote boosdoeners. Als hormonen uit balans zijn, heeft het wel vaak met verkeerde voeding of tekorten te maken.

Bij pubers zien we naast hormonale oorzaken ook andere triggers zoals teveel insuline in het bloed. Ze eten veel teveel zoete dingen en snelle koolhydraten. Ook de darmen en een lever die uit balans zijn, zijn grote triggers voor acne.

Verder zien we ook nog andere oorzaken zoals een onstabiele suikerspiegel en zuurbalans. Welvaartsvoedsel verergert wel degelijk acne. Uit onderzoek bleek namelijk dat bij geïsoleerde stammen zoals Papoea’s uit Nieuw-Guinea en Eskimo’s, acne niet voorkomt.

Ze eten van wat het land of water hen te bieden heeft en er is geen supermarkt. Verder hebben ze natuurlijk minder stress en vervuiling. Ze krijgen veel omega-3 vetzuren binnen die erg belangrijk zijn tegen acne (ontstekingen) en eten veel voedingsstoffen die hun organen en suikerspiegel niet uit balans halen.

Wat je zelf kunt doen

Er is heel veel wat je zelf kunt doen tegen acne. Of je nu in de puberteit bent of volwassen. Heb je af en toe eens een puisje op het gezicht, dan heeft dat met de onderliggende organen te maken.

Volgens de Chinese geneeskunst is het gezicht opgebouwd uit zones en elke zone staat in contact met een ingewand. Puistjes op je kin zie je vaak bij vrouwen als ze ongesteld worden. De leverzone vind je rechtsonder de lippen en bij de huid tussen de ogen.

Puistjes in dat gebied laten zien dat de lever aandacht nodig heeft. Het gaat wat ver om dit nu allemaal te vertellen maar in mijn boek 'Een mooie en vitale huid' staat alles uitgebreid beschreven.

  • Zorg dat je goede verzorgingsproducten hebt, veel uitdrogende producten met alcohol triggeren vaak de aanmaak van talg wat acne kan veroorzaken. Laat je eens goed adviseren hierover bij een schoonheidsspecialiste.
     
  • Laat je gezicht met rust, geen make-up en je gezicht niet aanraken. Let ook op met scheren, dat kan ook acne veroorzaken als je het niet goed doet.
     
  • Als je veel zweet en je hebt nog teveel afvalstoffen in je lichaam, kan dit acne triggeren. Je moet dan ontgiften om je zweet schoner te krijgen en je huid met water afspoelen.
     
  • Let op je voeding en laat witte suiker en witte bloem volledig weg want insuline is een enorme trigger,
    vooral bij pubers.
     
  • Laat melkproducten geheel weg uit de voeding (geen kaas, melk, yoghurt, room, enz. Hier hebben veel mensen baat bij.
     
  • Zorg dat je zuren- basenverhouding goed is. De meesten zijn verzuurd omdat ze gewoon te weinig gezonde voeding eten.
  • Let op stress want dit veroorzaakt extra hormonen wat acne bevorderend is.
     
  • Ontgift je lichaam eens goed (zie detox boek 'Een mooie en vitale huid').
     
  • Drink ontgiftende thee zoals mariadistel en brandnetel.
     
  • Bij veel mensen, zeker als ze geen puber meer zijn, heeft de acne met voedingallergie of intolerantie te maken (dit kan ik voor je uittesten: www.persoonlijke-voeding.nl).
     
  • Neem supplementen zoals vitamine C, probiotica, omega 3 en kurkuma.
     

Uitgebreid advies over voeding en acne met veel tips en gezichtsdiagnostiek vind je terug in mijn boek
Een mooie en vitale huid

Voedingtesten en advies op maat kan in de praktijk.

Geschreven door Irene Lelieveld Lijf & Gezondheid

Gerelateerde artikelen

FemNa40