Regelmatig zie ik mensen langskomen in mijn praktijk met (extreem) droge voeten/onderbenen.
Vooral vrouwen vinden dat niet mooi. Maar wist je dat het ook erg ongezond is?
Hoe ontstaat dat nu die droge huid die ik vooral na de winter voorbij zie komen.
- Door de droge koude lucht en de verwarming droogt de huid uit.
- Wassen met water en zeep.
- Sommige aangeboren huidziekten.
- Ouderdom.
Bij het ouder worden, verliest de huid het vermogen om vocht vast te houden. Dit zie je het eerst bij de voeten/onderbeen en bij de handen/armen.
Als je een droge huid hebt, gaat dat jeuken. Dus ga je krabben waardoor wondjes kunnen ontstaan. Als je nu niet goed bij je benen kunt, is krabben met de ene voet op de andere voet wel erg lekker. Maar als dan de nagels wat langer zijn en de huid wat dunner is het risico op een bacteriële infectie groot.
Vooral de risicogroepen zoals diabetici, reumapatiënten of mensen met kanker lopen bij dit soort wondjes extra gevaar dat dit zich ontwikkelt tot een open wond welke slecht geneest.
Je kunt een droge huid voorkomen door:
- luchtvochtigheid in huis op peil te houden
- wassen zonder zeep
- smeren met een goede crème
Een goede crème bevat in ieder geval ureum. Ureum is een lichaamseigen stof die het vocht vasthoud in de huid. Smeer je met een crème met ureum dan verbetert dit de sponswerking van de huid en wordt vocht beter vastgehouden en droogt deze minder snel uit waarna de jeuk verdwijnt.
Ook is een goed gehydrateerde huid elastischer waardoor bij stoten deze minder snel kapot gaat. Zo verklein je dus het risico op wonden.
Een veelgemaakte fout bij mensen is dat ze denken dat lotion net zo goed is. Lotion is op waterbasis en verdampt snel; crème is op basis van vet dus werkt beter en langer.
Bij huidziekten is het soms beter om een door de arts of dermatoloog voorgeschreven zalf te gebruiken.
In geval van een hormoonzalf kan de huid dunner worden. Advies bij te dun worden is dan terug te gaan naar degene die hem voorgeschreven heeft.
Bij kankerpatiënten wordt er gekeken naar pijn- en huidklachten voordat een crèmeadvies gegeven wordt. OVV-ers kunnen hierin goed adviseren (voor een OVV-er in je buurt kijk op www.nmmv.nl).