We willen allemaal een mooie witte glimlach, maar is het bleken van onze tanden wel zo verstandig?
Kijk je om je heen, dan valt op dat onze kinderen en jongeren tegenwoordig met schitterend mooie gebitten rondlopen, dankzij het feit dat het dragen van een beugel bijna mode was /is.
De tandartsen mogen nu dus blij zijn, want het verzorgen van het gebit is in de loop der jaren steeds belangrijker geworden.
Maar dan nu het bleken van de tanden. Is dit wel zo goed en verstandig?
Richtlijnen
Het bleken van tanden is nu gebonden aan strengere regels. Vanaf 1 november 2012 mag alleen nog in tandartspraktijken worden gebleekt. De bleekmiddelen mogen maximaal 6 procent waterstofperoxide bevatten.
Tandbleekmiddelen met maximaal 0,1 procent waterstofperoxide mogen nog wel door drogisterijen en via internet worden verkocht, maar de Voedsel- en Warenautoriteit gaat de verkoop van deze middelen controleren.
Ook schoonheidssalons en vrijgevestigde mondhygiënisten mogen geen tandbleekmiddelen meer gebruiken met meer dan 0,1 procent waterstofperoxide.
Gespecialiseerde klinieken gebruiken nu middelen met 15, 25 of 35 procent waterstofperoxide. Zij zullen ook terug moeten naar bleekmiddelen met maximaal 6 procent waterstofperoxide en moeten een tandarts in dienst hebben om dit uit te voeren.
Een oplossing van 6 procent leidt ook tot wittere tanden, al kost dat wel meer tijd. Je zult dan bijvoorbeeld 's nachts een bitje met bleekgel moeten dragen.
Professionaliteit
De koepelorganisatie van Nederlandse tandartsen, de NMT, is blij met de nieuwe normen. 'Bleken is niet zonder risico's en die risico's kan een patiënt niet goed overzien. De tandarts kent en beoordeelt de mondgezondheid en kan bekijken of tanden bleken verantwoord is. Daarom is het belangrijk dat producten of behandelingen met meer dan 0,1 procent waterstofperoxide alleen verkrijgbaar zijn via de tandarts'.
Bron : NOS.nl