Onze huid heeft het eigenlijk maar zwaar te verduren.
Hoe meer kennis ik over dit fascinerende orgaan vergaar, hoe meer respect ik ervoor krijg.
Het is maar goed dat je aan een slechte huidconditie niet dood kunt gaan.
Het lichaam zit zo ingenieus in elkaar dat het precies doet wat het moet doen en daarbij in volgorde van belangrijkheid handelt. Dit betekent dat de vitale organen te allen tijde voorrang krijgen, zij houden ons tenslotte in leven.
De hormonen spelen een belangrijke rol in alle processen die er plaatsvinden. Moet het ene overuren maken, dan zal het andere op een lager pitje gaan werken om energie te besparen.
Onze huid (het grootste orgaan van het lichaam) beschermt ons tegen alle invloeden van buitenaf.
Dagelijks komt de huid met een overvloed aan zuurstof, zon, water, regen, wind, koude, warmte, chemische stoffen etc. in aanraking.
De huid beschermt onze binnenkant, filtert en selecteert de stoffen en heeft een beperkte doorgang.
Slechts enkele stoffen kunnen maar door de huidbarrière heen.
Enerzijds is dat maar goed ook, anders zouden we vollopen als we in bad gingen en zou ons lichaam vol kwalijke stoffen komen zitten. Helaas worden een aantal van deze ‘kwalijke’ gassen wel door onze huid opgenomen.
Andersom krijgt veel ‘in de volksmond genoemde’ anti aging cosmetica niet de kans om door te dringen en blijft gewoon op de huid liggen. Niks anti-aging dus!
In de huid wordt dan alles in paraatheid gebracht om de verkeerde indringers aan te vallen en op te ruimen.
Dit gebeurt o.a. door de zogenaamde anti oxidanten ofwel vitaminen en mineralen welke aangemaakt worden door het lichaam of geleverd worden door voeding en extra supplementen. Vitamine C is een van de sterkere.
Maar daar komen we dan weer uit op die sluitpost, komen die belangrijke stoffen en vitaminen wel op die plek terecht? Moeten er in het lichaam op dat moment geen belangrijkere brandjes geblust worden?
Beschermen of opbouwen
Het lichaam en ook de huid kan maar een ding tegelijk. Of beschermen óf opbouwen. Je kunt je voorstellen als er een leger aan hulptroepen in de verdediging is (immuunsysteem), dat dan de opbouw en herstel niet veel uithaalt.
Overdag heeft de huid daarom uitsluitend een beschermende en 's nachts een opbouwende functie.
Maar wat gebeurt er als het immuunsysteem overuren moet maken in het lichaam? Dan raakt het ook overbelast en gaat het haperen. Verschillende mannetjes van het leger worden uitgeschakeld en de vijand kan toeslaan.
Een zwakke plek (vaak genetisch bepaald) zal dan een ‘huid’ probleem worden, zoals bijvoorbeeld eczeem of psoriasis e.a.
Stress
In het lichaam zijn ook voortdurend veschillende kwalijke stoffen in omloop door bijvoorbeeld stress, medicatie, roken, alcohol, gemanipuleerde voeding etc. Ook deze moeten gefilterd en opgeruimd worden met inzet van allerlei hulpmiddelen, anders kunnen ze tal van problemen geven en ons uiteindelijk ziek maken.
Desnoods wordt er nog een voorraad uit de huid onttrokken bij de legeraanval! En daar zijn we beland bij huidveroudering van binnenuit, het collageen wordt afgebroken en rimpels en een ongelijkematige verkleurde, doffe en vale huid zijn het gevolg. De huid is immers niet zó belangrijk.
Anti-aging
Snap je nu dat anti-aging ook van binnenuit aangepakt moet worden? En het mooie van de huid en het menselijk lichaam is dat het een groot herstellend vermogen heeft en dat we daar wel degelijk heel veel invloed op kunnen uitoefenen in de juiste volgorde en met de juiste stoffen en deskundige begeleiding.
Vitale groet,
Annelies