De zomer is in aantocht. Dat betekent: rokken, shorts, badpakken en bikini's.
Jammer genoeg betekent dat ook dat zo'n 80 procent van alle vrouwen nauwelijks haar benen durft te tonen, omdat ze ontsierd zijn door vervelende gesprongen haarvaatjes of erger, spataders.
Gelukkig wordt het steeds makkelijker om er iets aan te (laten) doen.
Wat zijn spataders precies?
Een ader is een buis waarin klepjes zitten. Als je loopt, duw je je bloed omhoog, waardoor de klepjes opengaan en dan weer sluiten. Normaal zou je bloed dan weer terug naar beneden gaan door de zwaartekracht, maar de klepjes houden dit tegen.
Het ontstaan van spataderen is een slechte aanleg van die klepjes, waardoor er een terugvloei is en waardoor je aderen verbreden. Het kan ook een slechte aanleg van de elasticiteit van je aderwand zijn, waardoor je aderen breder worden en de klepjes niet meer mooi tegen elkaar komen.
Echte spataders zijn blauwachtig, liggen als kabels aan de oppervlakte en hebben een onregelmatige vorm, een beetje zoals druiven. Ze komen enkel voor op de benen. Meest voorkomende plaats waar spataders zitten zijn: kuit, knieholte en binnenkant van het dijbeen.
Efficiente behandeling
Een arts kan ze laten verdwijnen door een operatie of door middel van sclerose. Hierbij wordt het dikke, gesprongen bloedvat dichtgespoten met een vloeistof die de bloedvaatwand laat verkleven.
Bij een operatie (strippen) worden spataders weggehaald. De term strippen klinkt in de meeste vrouwenoren erger dan het is. Onder verdoving wordt, via een kleine incisie in de lies, de klepinsufficiëntie behandeld door de ader dicht te binden.
Op twee of meer punten in het verloop van de spatader wordt een geleider ingevoerd die de ader binnenstebuiten uit het been trekt. Tegenwoordig heb je daar nog amper littekens van.
Bij sclerose worden met een ultrafijne naald verschillende micro-injecties in die kleine adertjes gegeven.
Er wordt druppel voor druppel een product ingespoten dat de binnenwand van de bloedvaten irriteert,
zodanig dat er een ontstekingsreactie ontstaat waardoor de aderwanden als het ware tegen elkaar gaan plakken.
Pijnlijke behandeling?
Over het algemeen houdt het ongemak op bij de injectie zelf. Omdat er met zulke kleine, fijne naaldjes gewerkt wordt, is de pijn minimaal. De vloeistof veroorzaakt een hinderlijk gevoel, maar pijn kun je dat niet noemen.
Resultaat
Je hebt eigenlijk onmiddellijk resultaat. Je ziet als het ware de blauwe kleur weggaan op het moment dat de vloeistof ingespoten wordt. Na de ingreep moet je wel een paar dagen, dag en nacht, een steunkous dragen. Daarna is er niets meer van te zien.
Laat nu de zomer dus maar komen!