De Hartjesdagen op de Zeedijk in Amsterdam (16 t/m 18 augustus) zetten de eeuwenoude traditie van Hartjesdag voort.
Hartjesdag was een feestdag, die op de derde maandag in augustus in Haarlem en Bloemendaal werd gehouden en in delen van Amsterdam, met name rond het Haarlemmerplein, in de Jordaan en in de Dapperbuurt.
Tegenwoordig beginnen de Hartjesdagen op vrijdagavond voorafgaande met een feest georganiseerd door de horeca in de Amsterdamse binnenstad, in de omgeving van de Zeedijk.
Vooral door de homoseksuelen van Amsterdam wordt het uitbundig gevierd met verkleedpartijen, waarbij de meest origineel verklede man en meest origineel verklede vrouw worden gekozen.
Hartjesdag vroeger
Op Hartjesdag werden vroeger vuurtjes gestookt en kinderen zamelden geld in voor vuurwerk dat 's avonds werd afgestoken. Later ontwikkelde het zich tot een soort carnaval, waarbij veel werd gedronken en mannen zich verkleedden als vrouwen en vrouwen zich verkleedden als mannen. Het werd toen ook al rond de Zeedijk gevierd.
De Hartjesdagen werd in 1997 nieuw leven ingeblazen door N.V. Zeedijk. Zij zagen het als goede publiciteitsstunt om Nederland te laten zien hoeveel er was veranderd in de buurt. De Zeedijk was namelijk ooit een no-go gebied, waar niemand meer wilde wonen. Dit lag voornamelijk aan de concentratie van drugsgebruikers en de hiermee samengaande criminaliteit.
Het is een feest voor de buurtbewoners die, ook in die moeilijke tijd, waren gebleven. Zonder hen was het veel moeilijker geweest de buurt weer uit het slop te trekken.
Buurtbrunch
Die sociale banden worden ook duidelijk tijdens de buurtbrunch die op zondag voor de buurt wordt gehouden. Er zijn honderden stoelen en iedereen kan aanschuiven. Het geheel wordt bekostigd door N.V. Zeedijk, maar de hele buurt wordt erbij betrokken.
Door de verbetering van de buurt kun je hier weer onbekommerd lopen. Zondag is ook de optocht van travestieten en daardoor komen uit alle delen van het land nieuwsgierigen dit spektakel bekijken.
Wil je dus 18 augustus een goede plaats hebben om de stoet voorbij te zien komen, dan moet je zorgen er bijtijds te zijn.
Veel plezier!