Campagne Sacha de Boer voor het Aids Fonds

Op dit moment krijgt bijna 60 procent van de mensen met hiv geen medicijnen; dat zijn maar liefst 21 miljoen mensen.

Elke dag overlijden hierdoor onnodig duizenden mensen.

 

In aanloop naar de speciale VN-top over hiv/aids in juni, start het Aids Fonds vandaag een campagne waarin zij wereldleiders oproept om medicijnen tegen hiv/aids betaalbaar en beschikbaar te maken voor iedereen.

Speciale aandacht vraagt het Aids Fonds in de campagne voor de positie van jongeren. Geen medicijnen is doodzonde.

Portretten van jongeren

Voor de campagne portretteerde fotografe Sacha de Boer jongeren met hiv in Zuid-Afrika, Oekraïne en Myanmar. Sacha De Boer vertelt over haar ontmoeting met Cho, een vijftienjarige jongen met hiv uit Myanmar.

In dit land krijgt 60% van de mensen met hiv geen medicatie: 'Cho’s vader en moeder zijn overleden aan aids. Zijn ouders hadden niet genoeg medicijnen voor alle drie. Zijn moeder koos ervoor om haar medicijnen aan Cho te geven. Om hem te redden'.

Klik hier voor het reisdagboek van Sacha de Boer.
Klik hier voor alle verhalen uit de campagne.

Het Aids Fonds brengt de portretten en verhalen in de campagne onder de slogan: ‘Ik wil blijven leven’.
Omdat dit precies de strijd aanduidt waar heel veel mensen met hiv wereldwijd elke dag mee geconfronteerd worden.

Jongeren

Het Aids Fonds wil dat in New York op de 'High Level Meeting on HIV/AIDS' in juni heldere doelen worden gesteld en afspraken worden gemaakt die zorgen voor het einde van aids in 2030.

Jongeren worden onevenredig hard geraakt door de hiv-epidemie. Onder jongeren in Afrika is aids doodsoorzaak nummer 1. Meisjes worden het vaakst getroffen door hiv; elk uur komen er wereldwijd 50 jonge vrouwen met hiv bij.

Voor jongeren is het van levensbelang dat er medicijnen zijn, maar ook dat ze goede voorlichting krijgen en naar gezondheidscentra kunnen om zich te laten testen.

Nu is dat laatste voor jongeren vaak niet mogelijk; het bieden van seksuele voorlichting en het opkomen voor seksuele rechten wordt nog steeds tegengewerkt door conservatieve landen en organisaties.

Petitie

De internationale afspraken die in juni in New York worden gemaakt, zijn cruciaal voor de effectieve aanpak van de hiv-epidemie. Daarom roept het Aids Fonds de wereldleiders op om:

  • Medicijnen tegen hiv/aids betaalbaar en beschikbaar te maken in alle landen.
  • Aandacht te hebben voor de positie van jongeren, met name meisjes en te investeren in de zorg voor jongeren.
  • Maatregelen te nemen om hiv-infecties onder jongeren te voorkomen, zoals goede seksuele voorlichting en het bestrijden van stigma en discriminatie.


Met de campagne ‘Geen medicijnen is doodzonde’ roept het Aids Fonds iedereen op om deze petitie te ondertekenen. Wij willen met zoveel mogelijk handtekeningen tot uitdrukking brengen dat we mensen met hiv een toekomst kunnen geven als we medicijnen beschikbaar maken, in het bijzonder voor jongeren. 

De handtekeningen zullen op 4 juni worden aangeboden aan minister Ploumen, zodat de Nederlandse delegatie deze mee kan nemen naar New York. De petitie kan hier getekend worden.

VN-top in juni van groot belang

In 2030 moet aids de wereld uit zijn. Dat is in 2015 door de VN afgesproken. In de bestrijding van hiv/aids is al het nodige bereikt, maar nog lang niet genoeg. Internationale afspraken spelen hierin een cruciale rol.

Bij de laatste High Level Meeting in 2011 was als doel gesteld om in 2015, 15 miljoen mensen met hiv te behandelen. Dat doel is gehaald, maar nog steeds hebben maar liefst 21 miljoen mensen geen toegang tot levensreddende medicijnen.

In juni moeten de wereldleiders de volgende cruciale stappen zetten naar het einde van aids.

Gerelateerde artikelen

Bloemrijke natuur

Door:

Op maandag 2 maart jl. ging de eerste gemeenschappelijke actie van Weleda en Natuurmonumenten van start. Het doel: 100.000 m² bloemrijke natuur creëren.

Lees verder

FemNa40