Het concept tijd

Hijgend kom je binnen, weer vijf minuten te laat.

Vreemd want je had vanochtend écht je wekker nóg een half uurtje vroeger gezet zodat je extra veel tijd had.

 

Je ging lekker onder de douche, checkte daarna de klok en zag dat je nog voldoende tijd over had. Maar dan opeens is die tijd voorbij en is het al véél later dan jij had ingeschat. Opeens heb je nog maar vijf minuten om de laatste dingen te doen terwijl je daar altijd minimaal een kwartier over doet.

En zo ren ik altijd weer de deur uit met mijn tas en mijn jas achter me aan, onderweg bedenkend wat ik misschien wel vergeten ben. Net als voor mij is dit een standaard concept voor veel mensen.

Hoeveel voorbereidingstijd we ook hebben, we komen altijd op het laatst tijd tekort waardoor we altijd vijf minuutjes te laat komen. Niet erg te laat, maar altijd wel een klein beetje (en soms een beetje meer). En ook al vinden we dat zelf helemaal niet fijn, het gebeurt. En het gebeurt al jaren.

Zelf heb ik de hoop opgegeven dat het ooit beter wordt en vier ik gewoon elke keer als het me wél lukt om rustig te vertrekken en op tijd te kunnen zijn.

Diana DeLonzor bevestigt die gedachte, want zegt: ‘De meeste mensen die te laat komen, komen dat altijd. Er is veel onderzoek naar gedaan en het lijkt alsof de mensen die te laat komen dat ‘ingeprogrammeerd hebben’ en dat dat diep geworteld in de hersenen zit'.

En eigenlijk zijn wij hartstikke leuk. Dat is dan weer het goede nieuws!

We zijn optimistisch

Mensen die te laat komen zijn optimistisch. Ze geloven er namelijk in dat ze meer taken in die bepaalde tijd kunnen stoppen dan mogelijk. Dat is proberen om zoveel mogelijk uit die tijd te halen. Dat is een optimistische instelling.

Uit wetenschappelijk onderzoek is weer bewezen dat optimistische mensen vaak gelukkiger zijn en minder stress ervaren. Mensen die gelukkig zijn, zijn vaak productiever op werk, creatiever en werken beter samen.

We hebben oog voor het grote geheel

Daarnaast is uit een ander onderzoek naar voren gekomen dat mensen die altijd iets te laat komen net iets relaxter zijn. Ze doen rustiger aan en concentreren zich niet op de kleine dingetjes die er niet echt toe doen. Nee, ze kijken naar het grote plaatje. De toekomst die vol mogelijkheden zit en nog zo ontzettend veel te bieden heeft.

We genieten van het moment

Tijd is relatief. We doen dingen op ons eigen manier. In Duitsland is punctualiteit erg belangrijk. In Spanje is mañana ook goed. In Nederland was het altijd wel redelijk gebruikelijk om op tijd te komen, maar ja, dat verandert met de jaren misschien ook nog wel, want dit paar minuutjes te laat is in de meeste gevallen geen enorm probleem.

En... in die paar minuutjes hebben mensen die te laat komen nog net even extra genoten van de activiteit daarvoor of nog even de moeite genomen om de buurman hallo te zeggen die net terug was van vakantie óf nog een extra minuutje zon gepakt.

Als je alleen maar op je horloge aan het kijken bent, dan vergeet je te genieten. Daarom heb ik ook geen horloge meer (haha).

Dus, laten we de laatkomers waarderen en onze positieve punten vooral. We zijn namelijk hartstikke leuk en het heeft niets met jou te maken. Het leven leidt ons gewoon teveel af en als we ons daar niet meer druk om maken wordt het leven pas écht heel fijn.

Sandra

Gerelateerde artikelen

Help! Ik word geleefd!

Door:

Drie weken lang ging het goed. Maar ´t is weer mis. Ik heb verloren van de waan van de dag. Ik word weer opgeslokt door alle afspraken en verplichtingen. Herken je dat? Alle goede voornemens ten spijt.

Lees verder

Ik heb verloren

Door:

Ik heb verloren. Vloog er in de eerste ronde meteen al uit. Nou ja zeg. Denk je dat je goed bezig bent, denkt een ander er heel anders over...

Lees verder

FemNa40