Kinderen wordt vaak gevraagd wat ze later willen worden. Voor mij was dat kleuterjuffrouw. Ik werd geen kleuterjuf, maar groepsleidster voor kinderen met ontwikkelingsproblemen.
'Wat wil je later worden' is nog steeds een klassieke vraag aan kinderen. Het suggereert dat je iets moet worden dat je niet bent, dat het niet genoeg is om te zijn wie je bent en dát te ontwikkelen.
Na mijn eerste baan werd ik gemiddeld elke 5 jaar 'iets anders': gezinsbegeleidster, coördinator, directeur en HRM-manager. Als ik direct met mensen kon werken was ik in mijn element, maar in de banen waarin ik vooral leiding moest geven had ik veel minder plezier.
Een enkele loopbaanstap pakte echt verkeerd uit en leidde tot een burn-out. Zoals veel mensen stelde ik me nooit de vraag waar ik nou eigenlijk écht goed in was en wat werkelijk bij me paste. Tot ik in 2002 de tijd nam om mijzelf eens goed onder de loep te nemen.
Onderneem met je talenten
Bij dit proces liet ik me begeleiden door een coach van een loopbaanbureau met als motto ‘onderneem met je talenten en vind je bestemming.’ Dat klonk goed. Mijn coach hielp me om steeds meer te ontdekken over wie ik was als persoon. Er ontstond een innerlijk weten dat anderen verder helpen in hun loopbaan ‘mijn bestemming’ was.
Omdat ik bleef aarzelen, stimuleerde mijn coach me om aan een aantal dierbaren te vragen wat ik voor hen betekend had toen zij in een moeilijke fase van hun leven verkeerden. Hun feedback was verrassend.
Wat voor mij de meest natuurlijke manier van doen was, werd door hen als bijzonder ervaren. Dat raakte me en bevestigde dat ik anderen iets te bieden had, niet door iets te worden, maar door te zijn wie ik al was en te doen wat ik van nature doe.
Ook veel van de cliënten van mijn loopbaanpraktijk verbazen zich als ze ontdekken dat de manier waarop zij de dingen doen zo ánders is dan zoals anderen dat doen. Maar als het erop aankomt doet iedereen zijn werk het liefst op haar manier - zoals het vogeltje gebekt is - want in vrijheid doe je de dingen zoals je bent, vanuit je natuurlijke talenten en drijfveren.
Talentenspelcoaching
Ook mijn cliënten voor Talentenspelcoaching ervaren vaak dit proces. Eerst komt het herkennen van hun bijzondere talenten, dan het steeds intenser ervaren daarvan in werk- en privéleven, om vervolgens te ontdekken dat dit dus blijkbaar is waar het om gaat. Je natuurlijke talenten ontwikkelen en naar buiten brengen. Ook de talenten die je pas net ontdekt hebt of een tijd was vergeten.
Een van mijn cliënten verwoordde het als volgt: 'Ik had steeds het idee dat ik iemand moest zijn die ik niet was, probeerde me aan te passen, te worden zoals mijn collega’s. Het is erg fijn om te ontdekken dat ik mag zijn wie ik ben. Maar ook dat ik niet hoef te worden zoals de anderen. Ieder zijn eigen talenten, in zijn eigen kracht,
dan vullen we elkaar goed aan'.
Spiegelen aan anderen
We zijn vaak geneigd om ons te spiegelen en aan te passen aan anderen, terwijl we ons zelden realiseren hoezeer anderen zich aan ons kunnen spiegelen. We kunnen allemaal het verschil maken eenvoudig door ons zelf te zijn. Je bent al een volledig mens, met een innerlijke schat aan talenten en met een persoonlijk ideaal waarmee je de wereld een beetje mooier maakt.
Als wat je op werkgebied doet van binnenuit komt dan ben je jezelf. Je werkt met plezier en wordt een spiegel voor anderen. Niet door hen uit te nodigen om te worden zoals jij, maar door te laten zien dat we het allemaal in ons hebben om boven ons zelf uit te stijgen.
Het zou jammer zijn als je aan het eind van je leven bij de hemelpoort moet zeggen: 'Het spijt me dat ik geen Einstein ben geworden' want Petrus zal als antwoord geven: 'Einstein hebben we hier al, maar waarom ben jij niet jezelf geworden'?
Reageren? Ik lees graag hoe jij hier over denkt. Ben jij jezelf op je werk of ben je vooral je functie? Stel jij jezelf weleens de vraag waar jij goed in bent? En zo ja, wat maakt jou talentvol? Wanneer ben jij in je element?