Geen baan. Toch kinderopvangtoeslag?

Je leest in de kranten dat bedrijven failliet gaan, dat bedrijven reorganiseren en dat ontslagen vallen. En dan overkomt het ineens jezelf. Wat dan? Je kinderen gaan naar de kinderopvang.
Je ontvangt kinderopvangtoeslag en je moet beslissen of je hiermee wel of niet moet stoppen.

Gelukkig hoeft dat niet meteen. Een voordeel dat je kinderen naar de kinderopvang gaan, is dat de situatie voor hen even hetzelfde blijft. Ondertussen kun jij in alle rust even wennen aan de verandering. Gedwongen thuis zitten terwijl dat niet je keuze is, gaat vaak gepaard met allerlei emoties die je even een plekje moet geven.

Toch zul je wel degelijk op korte termijn de zaken op een rijtje moeten zetten. Je kunt natuurlijk heel goed solliciteren terwijl je kinderen op de kinderopvang zitten en als je dan weer een baan hebt, dan kun je weer op dezelfde voet doorgaan. Maar wat nu als het vinden van een baan iets langer op zich laat wachten? Los van het feit dat de factuur van de kinderopvang wel betaald moet worden terwijl je inkomen gedaald is, kan de Belastingdienst kan 'het ongewenst thuiszitten' natuurlijk niet blijven sponsoren via de kinderopvangtoeslag.

3 maanden

Na de laatste werkdag heb je nog 3 maanden recht op kinderopvangtoeslag. Vind je dus snel weer een baan, dan blijft alles redelijk hetzelfde. Wel moet je een eventuele wijziging in uren doorgeven aan de Belastingdienst. Als je binnen 3 maanden een opleiding, een re-integratietraject gaat volgen via het UWV of de Gemeente of als je een inburgeringscursus gaat volgen, dan blijft het recht op kinderopvangtoeslag ook bestaan. Maar gebeurt dit allemaal niet en je kind blijft op de kinderopvang zitten, dan vervalt het recht op kinderopvangtoeslag. De factuur van de kinderopvang moet je dan volledig zelf betalen en met het verlies van inkomen, wordt dat natuurlijk best lastig.

Opzegtermijn

Hoewel je niet meteen hoeft te beslissen of je kinderen wel of niet op de kinderopvang moeten blijven, is haast wel geboden. Drie maanden lijkt lang, maar je moet namelijk ook rekening houden met de opzegtermijn die vaak bij kinderopvangorganisaties 2 maanden is. Feitelijk moet je dus binnen 1 maand beslissen. De angst dat wachtlijsten bij de kinderopvang straks je nieuwe baan zullen belemmeren, is ook niet meer die wat het is geweest. Ook hier speelt vraag en aanbod een rol, want doordat meer ouders hun baan hebben verloren en de opvang van hun kinderen hebben opgezegd, zijn de meeste wachtlijsten bij de kinderopvangorganisaties  wel opgedroogd. Neem de tijd om te beslissen wat verstandig is en houd hierbij rekening met de opzegtermijn van de kinderopvangorganisatie.

Gerelateerde artikelen

Een slimme meid

Door:

Eind jaren tachtig had het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de campagne 'een slimme meid is op haar toekomst voorbereid'. De overheid wilde toen meisjes stimuleren om een vak te leren.

Lees verder

FemNa40