Het probleem, dat vaak gebeurt voordat je gaat klussen, bijvoorbeeld een tafel schilderen, is dat je al met het eindresultaat bezig bent.
Je ziet voor je hoe de kleur is geworden, in ge-dachten zit je er met vrienden aan te eten, je wordt blij van de gedachten dat je weer een andere tafel hebt, compleet naar eigen stijl.
Waar ik het meest last van had is dat ik in gedachten complimenten als sterrenregen uit de hemel hoorden vallen, ik gaf nog antwoord ook! Je gaat gehaast te werk en hoopt dat die tafel of ander meubelstuk zo snel mogelijk af is. Het eindresultaat is daarom ook vaak nét niet wat je ervan had verwacht. Het geheim van een verfklus is de voorbereiding, hoe saai het ook lijkt.
Schilderen van een tafel
Laten we bij de tafel blijven. Ten eerste is een schone lege ruimte belangrijk. Als je de klusprogramma's ziet, zul je nooit een ervaren klusser over een mand met wasgoed zien klimmen voordat hij gaat schuren. Dat is ook het verneukenratieve van dit soort programma's. Er is een riante werkplaats plus al het benodigde gereedschap van hoge kwaliteit. Het gaat nooit mis en binnen no time een geweldig resultaat!
Dat willen wij ook zo! Maar helaas klussen wij in de keuken, op het balkon of als je mazzel hebt in een zijkamertje of een tuin. Daarom dames, eerst ruimte creëren en zorg voor ventilatie, vooral als je gaat werken met oliegedragen verf. Zorg dat je de juiste materialen en gereedschap in huis hebt en maak een klusplan. Nooit even tussen de bedrijven door, dat vraagt om ellende. Alvorens je de kleur uitzoekt, kijk of het bij jouw interieur past, neem een kleurstaal mee naar huis.
Schuren
En dan schuren. Het beste schuur je met een vlakschuumachine. Die heeft een langwerpige zool en kan grote vlakken schuren. Als de poten van de tafel rond zijn, kun je die met de hand doen.
Je begint met grof schuurpapier, ik gebruik meestal korrel nr 80. Als er reparatiewerk te doen is kun je met vloeibaar hout (te koop in tubes) of plamuur met een plamuur mes de oneffenheden corrigeren. Als je een gaatje hebt dichtgesmeerd, neem dan een vochtig schuursponsje en veeg daar de resten mee weg, dat scheelt een hoop schuurwerk!
De tweede keer schuur je met schuurpapier nr 120. Je hoeft de tafel niet helemaal kaal te schuren, hij mag niet meer glimmen, hij moet er dof uitzien. Schuren is belangrijk voor de hechting van de verf en het ziet er gewoon beter uit! Na het schuren veeg je (een stoffer of de stofzuiger) hem schoon en het liefst nog even met een vochtig doekje na met een sopje. Je laat de tafel drogen en schildert of lakt hem voor de eerste keer.
Wanneer je verf op oliebasis gebruikt, verdun je de verf iets met terpetine. En als je watergedragen verf gebruikt, verdun je de verf met een beetje water. Niet teveel, de verf moet iets dunner zijn als oorspronkelijk, dan trekt de verf sneller in het hout en is goed voor de dekking. Je wacht een dag... (geduld is belangrijk bij deze).
Je kunt kiezen voor een kwast of een roller. Ik ben van het rollen, ik vind dat er strakker uitzien. Als je een kwast en/of rollers gaat kopen, let dan op of je watergedragen verf gebruikt of oliegedragen verf. Als je gaat rollen koop dan een plastic verbakje, dan kan je de roller goed mee uitrollen.
De volgende dag schuur je de tafel licht met de hand, schuurpapier nr 180. Opnieuw maak je de tafel stofvrij en schilder of lak je de tafel voor een tweede keer. Deze keer hoef je de verf niet te verdunnen. Als de verf niet goed dekt, schuur je nogmaals... nu heel licht, met de hand!, met schuurpapier nr 220. Daarna schilder je de tafel af. Laat de tafel nog een dag staan alvorens je hem gaat gebruiken.
Hieronder nog even wat kwasttips:
- Ronde kwasten worden vaak gebruikt voor smalle oppervlakken, zoals kozijnen en zijkanten van ramen.
- Ovale kwasten worden vaak gebruikt voor wat grotere oppervlakken, zoals deuren en tafelbladen.
- Blokkwasten worden gebruikt voor de grote oppervlakken, zoals muren.
- Platte kwasten worden vaak gebruikt voor het lakken van transparante lakken en beitsen.
Tip van de Klusjuf:
Als je na het schuren gaat schilderen, smeer je handen dan licht in met een vette crème, dan krijg je de verfresten er makkelijker af.
Voor meer info en tips: www.klusjuf.waarbenjij.nu
Veel plezier met schilderen!