Ontdek wat je motiveert

Geef jezelf een nieuwe impuls. Ben je ontevreden over je werk en weet je niet of je wilt blijven of vertrekken?

 Loop je vast in je routine en ben je het plezier in je werk kwijtgeraakt?

 

Ander  werk zoeken is niet altijd nodig, want hoe gaat het vaak? Je hebt dan eindelijk die leuke baan gevonden. Je hebt het gevoel dat het helemaal past bij wie je bent. Je ben super gemotiveerd en alles aan je baan is nieuw en uitdagend voor je. Elke klus is interessant, je hebt leuke collega’s en als het nodig is ben je best bereid om wat langer te blijven of thuis nog even wat af te ronden. Je geniet echt van je werk.

Maar na een tijd worden, zonder dat je het in de gaten hebt, je motivatie en werkplezier minder.
Sommige klussen worden routine en je begint je te ergeren aan de oppervlakkigheid van je collega’s. Je had het druk met de kinderen en was al lang blij dát je werk had. Je hebt wel ideeën waardoor je werkzaamheden interessanter kunnen worden, maar je gaat het gesprek met je manager hierover uit de weg. ‘Hij heeft toch geen tijd voor me’ maak je jezelf wijs. Of je twijfelt of je eigenlijk de capaciteiten wel hebt om je ideeën ook goed uit te voeren.

Je motivatie neemt af en je aanvankelijke enthousiasme maakt plaats voor een zekere berusting. Kreeg je in de begintijd nog energie van je werk, nu wordt je er vooral moe van.

Herkenbaar? Deze vragen helpen je verder

Begin eens met op een rij te zetten wat je werk bij aanvang zo leuk maakte.
Van welke taken en activiteiten werd je enthousiast? Wat ging je goed af en gaf je een gevoel van voldoening? Waar was je trots op? Denk daarbij ook aan je vorige banen en de projecten waar je met plezier aan mee hebt gewerkt.

Welke activiteiten onderneem je graag in je vrije tijd?
Ben je actief in de oudercommissie van de school van je kinderen? Train je het jeugdteam van een sportclub?
Is er voor jou niets leukers dan het organiseren van een feestje? Kun je uren in archieven of op internet zoeken naar de allerlaatste gegevens over een onderwerp dat je interesseert? Ben jij degene die wordt gebeld al een vriend of vriendin steun en een luisterend oor nodig heeft?

Maak van deze activiteiten dan een top 4 of 5 en ga dan bij elk van deze activiteiten eens op zoek naar een antwoord op de volgende vragen.

  1. Waar ben je elke keer mee bezig? Waarvoor kom jij graag je bed uit?
    Gaat het je om het begeleiden of adviseren van mensen? Zoek je graag informatie bij elkaar om daar een analyse op los te laten? Ben je graag innovatief bezig? Wil je vooral telkens je kennis en deskundigheid inzetten om een project, je collega’s of de klanten van het bedrijf verder te helpen met een probleem? Heeft methodisch werken je interesse? Hou je van logistiek processen? Wat doe je als je ogen stralen van plezier?
  2. Hoe zijn de omstandigheden waarin je graag werkt?
    Wil je vooral ruimte voor eigen initiatief en telkens een nieuwe uitdaging? Hou je van een korte spanningsboog of investeer je graag in langdurige projecten? Werk je het liefst samen met anderen of kom je beter tot je recht als je alleen werkt? Hou je van competitie? Ga je drie keer harder als je complimenten krijgt? Spits jij je oren als er problemen zijn die opgelost moeten worden? Wil jij je grenzen telkens verleggen? In welke werkomstandigheden voel jij je het meest thuis?
  3. Welke vaardigheden gebruik je graag?
    Hoe pak jij de dingen aan zonder dat het je veel moeite kost? Werk je graag procesmatig op basis van een goede voorbereiding en een helder uitgeschreven plan? Ben jij graag de initiatiefnemer die anderen uitnodigt om met je mee te doen? Trek jij, zonder dat je het in de gaten hebt, in een team makkelijk de leiding naar je toe? Wat valt op aan hoe jij de dingen doet? Wat is jouw stijl van werken?
  4. Wat is je rol in de teams waarin je werkt?
    Ben je een volger of een leider? Ben jij die spin-in-het-web waar alle lijntjes bij elkaar komen? Ben jij de out-of-the-box-denker die altijd verder kijkt dan de anderen en met verrassende voorstellen komt? Werk je graag met een manager bij wie je altijd terecht kunt voor overleg en steun of heb je liever een baas die je de ruimte geeft om je werk op je eigen manier te doen? Hoe werk jij het beste samen met collega’s en een leidinggevende?
  5. Maar de belangrijkste vraag is: Welk resultaat geeft jou de meeste voldoening?
    Ben je simpelweg tevreden als jij je doel hebt bereikt en je werk af is? Is succes voor jou dat je tevoren niet wist of je iets voor elkaar zou krijgen en dat het je dan tóch is gelukt? Vind jij je voldoening als je project precies is gegaan zoals jij dat voor ogen had? Of ben jij degene die voor je bedrijf graag naar buiten treedt om anderen te laten zien wat voor fantastische producten of diensten ze aanbieden? Wat is jouw belangrijkste drijfveer of drijfveren?

Zoek naar de rode draad in je activiteiten

Vind je het lastig om dit alleen te doen? Zoek dan een vriend(in) die met je meedenkt. Vertel hem of haar hoe je je activiteit hebt aangepakt. Wat deed je eerst en wat waren je volgende stappen? Een kritische blik kan helpen, bovendien ziet een ander vaak sneller wat positief opvalt is aan jóu.

Elke activiteit die je ooit hebt ondernomen, of waaraan je deelnam kun je met dit soort vragen verhelderen op wat jou motiveert.

Misschien ontdek je dat je je motivatie kwijt bent geraakt omdat je vergeten bent wat jij nodig hebt om je werk met plezier en voldoening te kunnen doen. We hebben allemaal weleens een periode dat we door omstandigheden thuis of op het werk verzeild raken in klussen die wel gedaan moeten worden, maar die we niet echt met enthousiasme uitvoeren.

Dan wordt het tijd om je motivatie weer terug te vinden. Terug te gaan naar wat jij nodig hebt om gemotiveerd te werken en te zoeken naar de raakvlakken met je functie en je positie binnen de organisatie waar je werkt.

Misschien wordt het tijd voor een goed gesprek met je leidinggevende. Soms kan een nieuwe taak erbij er al voor zorgen dat je motivatie terug komt en je werkplezier toeneemt. Trek de stoute schoenen aan en vertel welke ideeën je hebt om de klanten van het bedrijf beter van dienst te zijn, of om de afdeling beter te laten functioneren.

Ander werk zoeken kan altijd nog. Kijk eerste eens hoe je op je huidige plek je werk interessanter kunt maken, zodat je weer met plezier en gemotiveerd naar je werk zult gaan.

Ik wens je daarbij veel succes!

Laat me weten of mijn vragen je geholpen hebben. Wat motiveert jou het meest, waar gaan jouw ogen van stralen? Ik lees het graag in je reactie hieronder.

Als je meer wilt weten over hoe je je motivatie voor werk terug kunt vinden dan is het boek ‘Genieten van je werk… hoezo?’ van Arthur Miller een aanrader. Bovenstaande vragen zijn afkomstig uit een door hem ontwikkelde methodiek, de zgn. SIMA®-methode.

Gerelateerde artikelen

AU!

Door:

Er is iets gebeurd. Iemand heeft iets gezegd, iets gedaan of juist nagelaten en ik voel me gekwetst. Begrijp je dat? Hoe zou jij je voelen als iemand die je dierbaar is zo onzorgvuldig met je omgaat?

Lees verder

FemNa40