Sollicitatietips voor (herintredende) vrouwen

Het is bekend dat vrouwen pas solliciteren op een functie als ze voor 80% overtuigd zijn dat ze de aangeboden werkzaamheden beheersen.

Mannen solliciteren al als ze ervan overtuigd zijn dat ze kennis hebben bij 1/3 van de werkzaamheden.

 

Vrouwen kunnen dus hiervan leren! Wees overtuigd van je eigen capaciteiten en draagt dat ook uit. Wees niet te bescheiden en praat over je successen. Een grijze muis wordt niet uitgenodigd en valt niet op. En wees niet bang dat je arrogant overkomt, want waarschijnlijk zal dat gevoel je alleen het nodige zelfvertrouwen geven.

Mannen 'scheppen voortdurend op' en praten veel over datgene wat ze bereikt hebben of gedaan hebben.
Dit gedrag heeft ze een aardig eind op weg geholpen en gebruik dit dus in je eigen voordeel.

Vrouwen hebben vaak in hun opvoeding meegekregen dat ze niet teveel op de voorgrond moeten treden en dit heeft nu een nadelig effect op je 'zichtbaarheid' bij (toekomstige) werkgevers.

Voorbereiding

Ga goed voorbereid op gesprek en het is beter overdressed te zijn dan underdressed. Denk vooraf na over je capaciteiten en je successen. Ook is het goed om te weten wat je valkuilen zijn en waar je moeite mee hebt, maar wees daarover niet te eerlijk.

Het zijn vooral je pluspunten waarop je wordt uitgekozen en als je teveel aandacht schenkt aan je verbeterpunten, verkoop je jezelf niet!  Het nadenken over jezelf maakt je wel sterker zodat dit een positief effect heeft op je zelfvertrouwen.

Denk vooral na over je salariswensen en realiseer je dat vrouwen vaak 20% minder verdienen dan mannen in een soortgelijke functie. Wees ook hier niet te bescheiden.

Timemanagement

Herintredende vrouwen zijn goed in timemanagement (kinderen op tijd naar school of sportclubs brengen),
zijn goed in budgetbeheer (het huishoudpotje), zijn goed in stressmanagement (kinderen die onverwachts ziek kunnen worden, een echtgenoot die onverwachts op zakenreis moet) en hebben leidinggevende capaciteiten (alles tot een goed einde brengen ondanks tegenwerking van het gezin).

En vergeet niet dat een sollicitatiegesprek een kennismaking gesprek is. Zowel de werkgever als de sollicitant wisselen informatie uit om erachter te komen of er een 'klik' is. Zo simpel is het.

Als je dus wordt afgewezen voor een functie heeft dat vaak meer te maken met het feit dat er geen klik is dan met alle genoemde argumenten in de afwijzingsbrief. Ga dus niet met de pakken neerzitten en ga op zoek naar de werkgever met wie je wel een klik hebt. Er zit er altijd wel één tussen.

Zie ook: Jooble en Vacatures in Nederland

Gerelateerde artikelen

Een slimme meid

Door:

Eind jaren tachtig had het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de campagne 'een slimme meid is op haar toekomst voorbereid'. De overheid wilde toen meisjes stimuleren om een vak te leren.

Lees verder

FemNa40