Waarom denken wat wel en niet helpt

IQ wordt in onze maatschappij meestal gebruikt als afkorting van intelligentiequotiënt. Dit is de cijfermatige aanduiding voor iemands intellectuele vermogens.

Grotendeels is dit erfelijk bepaald. Ons IQ is lange tijd de toonaangevende maatstaf geweest voor het meten van je geschiktheid voor een bepaalde opleiding of baan.

 

Freddy

In het geval van Freddy was zijn IQ dik in orde, bovengemiddeld zelfs. Echter na zijn ziekte kon hij zijn oude functie niet meer vervullen en ontslag volgde. Hij vond dat de manier waarop hij voorheen zijn kennis en kunde had toegepast in zijn werk waardevol was en zag geen andere manier om aan zijn leven invulling te geven.

Het stramien van een carrière bij een groot internationaal bedrijf inclusief lease-auto en leefstijl was voor hem de enige weg. Zijn mentale overtuigingen stonden hem in de weg om zijn leven een andere wending te geven. Toen hij door zijn burn-out en ontslag thuis kwam te zitten en zijn vrouw hoofdkostwinner werd, voelde hij zich nutteloos. Hij verweet zichzelf geen toegevoegde waarde meer te hebben en zijn talenten onvoldoende in te zetten voor zijn gezin en voor de maatschappij.

Welke overtuigingen zitten jou in de weg? En welke helpen je vooruit? Wanneer je ziek bent of ontslagen wordt, heeft dat geen invloed op je IQ, maar wel op je overtuigingen omtrent jezelf, je werk en het bedrijf waarvoor je werkt.

Bewustwording van je Gremlin

De innerlijke criticus, ook wel Gremlin genoemd, doet zich vaak voor als een structuur die ons beschermt, maar in feite weerhoudt het er ons van om verder te komen en te realiseren wat we echt willen in het leven.
De innerlijke criticus, ook wel Gremlin genoemd, blijft altijd bij je. Het wegjagen heeft geen zin. Het is niet goed of slecht; het is er gewoon. Het zegt dingen als: 'Je kunt er niets van. Wie denk jij dat jij bent. Dat lukt me vast niet. Ik heb er geen verstand van'.

In gesprekken met mensen kan je hun Gremlin ontmoeten in antwoorden die beginnen met ja, maar... Wanneer je mensen aanspreekt op hun bezwaren, volgen er nieuwe redenen om het niet te doen. De genoemde redenen zijn bewuste belemmerende overtuigingen. Echter op dieper niveau ligt er een onbewuste belemmerende overtuiging of emotie aan ten grondslag.

Deze hindernis kan gevormd zijn door bijvoorbeeld angst, onzekerheid, boosheid, verdriet of gekwetstheid. Door je bewust te worden van dat stemmetje in je hoofd en het gewoon te laten zijn, raakt het zijn macht over je kwijt. Je kunt dan bewust kiezen voor wat je op dat moment echt wilt. Heb jij al kennis gemaakt met je Gremlin? Wat zegt die over je ziekte, de scheiding of het ontslag?

Wat je bij denken nodig hebt

Intellectuele intelligentie is de mentale en creatieve dimensie die persoonlijke groei en intellectuele uitdagingen stimuleert. Wanneer je gedachten en overtuigingen hebt, die je verder helpen in het leven, is dat een enorme winst. Je gelooft in datgene wat je wilt bereiken en je steunt jezelf op mentaal niveau om er voor te gaan.

Op weg naar geluk heb je ondersteunende gedachten en overtuigingen nodig. Zoals een ouder zijn kind aanmoedigt en motiveert om opnieuw op de fiets te stappen wanneer het kind er vanaf gevallen is, zo kun je je eigen denksysteem opvoeden om jou te ondersteunen in je weg naar geluk.

Het is voor ons belangrijk om goede gedachten te hebben, want wij worden wat wij denken. - Boeddha

Geschreven door: Ada Knol

Gerelateerde artikelen

Help! Ik word geleefd!

Door:

Drie weken lang ging het goed. Maar ´t is weer mis. Ik heb verloren van de waan van de dag. Ik word weer opgeslokt door alle afspraken en verplichtingen. Herken je dat? Alle goede voornemens ten spijt.

Lees verder

FemNa40