Wie wil er nu niet dichterbij de natuur leven,
zelf groenten verbouwen en eieren eten van eigen kippen?
Helaas lukt dat, mede door onze drukke banen en een hectisch gezinsleven, niet altijd.
Gelukkig maken een paar slimmeriken het leven in de stad steeds groener, voor zowel mens als dier. Zo geeft Business4Bees (B4B) de verdwijnende honingbij een steuntje in de rug en helpt haar te overleven door bijenkasten te plaatsen en bijvriendelijke bloemen te planten in de stad.
De Dakdokters benutten ongebruikte, lege daken en toveren ze om tot tuinen waar groenten worden verbouwd. En Stichting Stadsboeren geeft tijdelijke invulling aan braakliggende stedelijke bouwterreinen door middel van mobiele ecologische groente-, fruit- en bloementuinen die open zijn voor het publiek. Op deze manier wordt de stad gezonder en op den duur zelfvoorzienend.
Het lijkt misschien lastig om deze groene filosofie zelf in praktijk te brengen. Maar door middel van moderne apparatuur, DIY-boeken en andere technologische snufjes wordt het je makkelijk gemaakt deze levensstijl op kleine schaal thuis en in eigen keuken toe te passen.
En daar heb je geen groene vingers voor nodig! De nieuwe keuken vormt de link tussen design, onze behoeftes, het voedsel dat we eten en waar dat vandaan komt. Hierdoor wordt de keuken een sociale plek voor groei!
Farm Kitchen: groen in eigen keuken
Tijdens de designweek in Londen integreren designstudio’s Architecture and Food (A&f) en
Mette microagricultuur in de keuken. Simpeler gezegd: handige technologische snufjes om groenten en kruiden te verbouwen op en rond het aanrecht. Ze werkten samen met verschillende ontwerpers die het buitenleven naar binnen halen.
Zo ontwierp het Italiaanse label Bulbo de terracotta lamp Cynara, die met LED-groeilichten de ideale omstandigheden voor planten creëert. Flip and Tumble bedacht potjes van gerecycled vilt die, opgehangen aan de muur, zorgen voor een verticale kruidentuin.
De plantenbak van Modern Sprout past in de vensterbank. Het geautomatiseerde hydroponics systeem, waarbij plantjes in kleikorrels en water groeien in plaats van aarde, zorgt voor de meest efficiënte toevoer van voedingstoffen.
Gaggenau liet zien dat zijn stijlvolle keukenapparatuur gecombineerd met ruwe materialen goed in deze groene designomgeving past.
Slimme kruiden
Geen groene vingers? Niet gevreesd! Met de Smart Herb Garden blijven kruidenplantjes wél leven, zonder dat je er moeite voor doet. Ook in een kleine of donkere keuken wordt kruiden verbouwen een eitje door middel van het ledlicht, waterreservoir, sensoren en pompjes die in deze plantenbak zijn verwerkt.
Maar wat er echt voor zorgt dat kruidenplantjes geen vroegtijdige dood sterven, is de nanotechnologie die verwerkt is in de potgrond. Die zit, samen met de zaden voor bijvoorbeeld basilicum of tijm, in de cartridges waar er drie van in de pot passen.
Sensoren meten wat de plantjes nodig hebben en doen de rest van het werk. Het enige wat je hoeft te doen,
is de Smart Herb Garden van stroom voorzien en het waterreservoir vullen: eigen kruiden verbouwen wordt kinderspel.
Bron en Foto's: Perscentrum Wonen